Hoe herken ik asbest?

Woningen die gebouwd zijn voor 1994 kunnen asbest bevatten. Dit betekent dat de kans bestaat dat asbesthoudende materialen zijn gebruikt tijdens de bouw van de woning.

Soorten asbest
Er zijn twee soorten asbest: losgebonden en hechtgebonden. Bij losgebonden asbest zitten de vezels niet vast in een basismateriaal. De vezels kunnen makkelijk loskomen. Dit is het gevaarlijkste asbest.

Hechtgebonden asbest is niet direct gevaarlijk. De vezels zitten vast in een basismateriaal. Maar als hechtgebonden asbest beschadigt, wordt bewerkt (zagen, boren, schuren) of gesloopt, komen er toch vezels vrij. Daarom gebruikt de overheid strenge regels die de bewerking van asbest verbieden.

Zichtbaar/onzichtbaar en constructief/niet-constructief
Asbest kan zichtbaar en onzichtbaar worden toegepast. Denk bij zichtbaar aan vensterbanken, dakbeschot, plantenbakken en vinylvloerbedekking. In oudere woningen kan asbest ook onzichtbaar zijn verwerkt, bijvoorbeeld in het beton. Zichtbare en onzichtbare asbest kan verschillende functies hebben in een woning. Het kan bijvoorbeeld verwerkt zijn in het dak, de riolering of in de dragende onderdelen van een woning. Dit heet ook wel constructief toegepast asbest. Het is een zware klus dit asbest te verwijderen. Vaak brengt het voor bewoners ook veel overlast met zich mee. Asbest kan ook verwerkt zijn in plafondplaten, vensterbanken of kruipluiken. Dit heet niet-constructief toegepast asbest. Dit type asbest is makkelijker te verwijderen. Dit moet door een gespecialiseerd bedrijf gebeuren.

Brochure Herken asbest

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden