Geen objecten gevonden

Voorkom overlast van ratten

Publicatiedatum: 12-01-2022

De één vindt ze eng, de ander vindt ze schattig. Feit is dat ratten steeds vaker overlast veroorzaken. Dat komt door de hoge waterstanden en rioolverzakkingen. Ook het voer dat we in de winter aan vogels geven, trekt ratten aan. Het nare van ratten is dat ze ziektes verspreiden en gebouwen beschadigen. Het is moeilijk om ratten te bestrijden, maar je kunt wel iets doen om ratten in en om je huis te voorkomen.

Zorg dat er niets eetbaars is

Ratten komen af op voedsel. Als je begint met voeren komen ze steeds terug. Ook komen ze af op afvalzakken met voedselresten. Zet daarom nooit afvalzakken buiten. Nog wat tips: bewaar dierenvoer in knaagdierbestendige bakken en laat geen broodrestjes achter bij het voeren van vogels. Ratten houden ook van fruit dat van bomen valt, eet dat dus gauw zelf op.

Houd je woonomgeving opgeruimd en schoon

Een rat houdt van rommelige plekken waar veel materialen liggen. Dat gebruiken ze om nesten te bouwen. Houd je tuin en huis dus opgeruimd en schoon. Snoei de onderkant van struiken en zorg dat er geen rommel ligt langs schuren en gevels.

Hoe weet je of je ratten hebt?

De uitwerpselen van een rat zijn tot 2 cm lang en 0,5 cm dik zijn. Je vindt ze vaak in hoopjes aan elkaar geplakt. Op vaste routes laten ratten een vettige laag achter. Dat is buiksmeer.

Deel deze pagina